Recuperem 50 fonts!

Enguany, la Setmana de la Natura vol fer especial èmfasi en les fonts, aquests petits ecosistemes d’aigua dolça que formen part del patrimoni cultural local i que sovint, agrupen les persones al seu voltant. Les fonts són punts del territori on l’aigua subterrània brolla i surt a l’exterior, des de terra o entre les roques, i poden ser temporals o permanents.

Logo_fonts_granfonts_ok

.

Les fonts, com a punt d’aigua, constitueixen un ecosistema viu! Amb una fauna, una flora i un paisatge associats. I tot sovint, un punt de trobada social i cultural important!

Vols sumar una font? Doncs puja la teva activitat aquí.

.

Us oferim recursos per recuperar una font!

acaPer tal de contribuir a la recuperació d’aquests espais de forma correcta i fomentar les bones pràctiques, comptem amb la col·laboració de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), entitat experta en la gestió dels espais aquàtics, que ha elaborat un “Decàleg de bones pràctiques per a la recuperació de fonts“.

.

Si vols organitzar una activitat de recuperació d’una font del teu entorn, no oblidis llegir el Decàleg de Bones Pràctiques que han elaborat experts de l’ACA.

.

També us proposem dos projectes vinculats a les fonts i els punts d’aigua que us poden orientar i ajudar a l’hora de recuperar la vostra font.

1000 logo - blau2El projecte 1.000 punts d’aigua és un projecte col·laboratiu i de ciència ciutadana, impulsat per l’entitat de custòdia Paisatges Vius, que vol donar a conèixer els petits punts d’aigua que tenim repartits pel territori català i millorar el seu estat de conservació, tant per a la biodiversitat com per la societat.

La pàgina web del projecte us ofereix la possibilitat d’entrar les dades de la vostra font o punt d’aigua així com diversos recursos d’interès, com manuals del conservació dels hàbitats aquàtics, cartells d’identificació dels punts d’aigua o un llibre infantil.

Des del projecte 1.000 punts d’aigua han elaborat, en el marc de la campanya “Recuperem 50 fonts!”, 10 recomanacions per afavorir la biodiversitat a la font, una informació molt útil i complementària al decàleg de bones pràctiques per recuperar la vostra font.

Us recomanem que durant les vostres activitats de recuperació de fonts pujeu la informació de la vostra font o punt d’aigua a la web del projecte, i així entre tots ampliem el coneixement i millorem la conservació dels nostres punts d’aigua. Heu de registrar el vostre usuari i introduir les dades que us demana el formulari (no totes són obligatòries).

.

ImprimirEl projecte De font en font és un projecte col·laboratiu i educatiu intergeneracional per conèixer el nostre patrimoni, impulsat per la Fundació Vincles i la Societat Catalana d’Educació Ambiental (SCEA). Es tracta d’una proposta de voluntariat ambiental oberta a la participació, per fomentar el coneixement, la investigació i l’actuació de custòdia del patrimoni i la seva realitat.

El projecte utilitza les fonts com a valor social i l’aigua com a recurs, per a potenciar la nostra tasca d’educar per a la sostenibilitat. El coneixement d’un entorn des d’una visió ambiental a l’aula i al carrer, des d’una perspectiva que ens ajudi a recuperar i valorar el patrimoni.

Cada entitat (entitat ambiental, escola, esplai, etc.) escull una o diverses fonts i també un padrí o padrina que els ajudarà a recollir la informació, perquè la coneix més. Es fa, com a mínim, una sortida a la font durant l’any i es comunica a l’equip dinamitzador del projecte. La informació recollida es publicarà a l’espai web.
.

De font en font ha creat un material didàctic que permet preparar la sortida i recollir la informació que recopileu a la vostra font.

 

Comments are closed.